Naam: Kliniek voor dermatologie Rijksuniversiteit Oostersingel 69 Groningen
Type: academische ziekenhuizen;
Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst (intern)
Uitgevoerd: ja
Bestaand: nee
Architecten: Bremer, G.C. (Rijksgebouwendienst), 1924, 1925, opzet (vermoedelijk), supervisie-; Wijk, A. van (Rijksgebouwendienst), 1924, 1925, uitwerking ontwerp (vermoedelijk)-;
Bijdragen: Sluiter (aannemer, Zwolle) -uitvoering-,
Adres: Oostersingel 69, Groningen;
Archiefgegevens: Rijksarchief Groningen/Museumproject Academisch Ziekenhuis
Bijzonderheden:

Het gebouw bevond zich op het terrein van de Rijksuniversiteit Groningen, naast het voormalige Laboratorium van professor Deelman. Toen J.W. van der Valk in 1924 aantrad als buitengewoon hoogleraar, begonnen de werkzaamheden aan de bouw van een kliniek voor dermatologie. Het ging om een semi-permanent gebouw dat toch ruim veertig jaar in gebruik bleef. Het werd bij de Universiteit het 'houten gebouw' genoemd omdat het, één bouwlaag hoog, in hout was opgetrokken. Het interieur was ter isolatie met drijfsteen en gipsplaten bekleed. Bijgevolg was het gebouw van binnen zomers koel terwijl in de winter de temperatuur behaaglijk bleef. Zoals in die tijd wenselijk was, werd ook dit gebouw voor weinig geld uitgevoerd. De Nieuwe Rotterdamsche Courant van 1925 wijst A. van Wijk (geboren 1875), bouwkundig ambtenaar eerste klasse van de Rijksgebouwendienst-district Groningen, aan als ontwerper. In tegenstelling tot het Groninger Dagblad, dat Bremer zelf als ontwerper aanduidt.
Door het lage architectonische niveau van het gebouw mogen wij aannemen dat de alleen conceptuele kant van het ontwerp van Bremer was, terwijl de praktische uitvoering van Van Wijk was. In een 'Plan Ziekenhuis 1933' wordt het gebouw Dermatologie (nr. 27) simpelweg als ontwerp van het 'Bureau Rijksbouwmeester Bremer' gekenmerkt.

  Literatuur

Illustraties:

Literatuur wordt geladen ...