Naam: Woningen De Lange Hacquartstraat Amsterdam
Type: woningbouwcomplexen;
Opdrachtgever: dhr. A. de LangeS. Klootz (nr.18)dhr. D.J.G. Baron van Heemstra (verbouwing nr.16)fam. Herr (schuiftafel)
Uitgevoerd: ja
Bestaand: ja
Architecten: Warners, F.A., 1921, 1923; Warners, F.A., 1923, verbouwing (nr.16)-; Warners, F.A., 1933, plafond-; Warners, F.A.;
Bijdragen: onbekend -uitvoering-,
Adres: Hacquartstraat 6-28, 1071 SH-SJ, Amsterdam;
Archiefgegevens: NAi/WARS, dossiers 038, 043 en 047
Bijzonderheden:

In november 1922 wordt aan Allert de Lange, de schoonvader van Warners, vergunning verleend tot het bouwen van elf eengezinswoningen op een terrein dat dan nog geen naam heeft, maar Hacquartstraat zal gaan heten. De vergunning wordt afgegeven voor een plan uit maart 1921 waarbij de gehele noordelijke zijde van de straat ontworpen is als ??n, nagenoeg symmetrisch blok waarbij de as tussen de vijfde en zesde woning ligt. Een eerder plan uit februari 1921 toont een ontwerp, eveneens bestaande uit elf eengezinswoningen zonder enige versieringen.Het bouwplan wordt in twee fasen uitgevoerd. De zes percelen aan de rechterzijde worden begin 1923 bebouwd. De percelen worden ingevuld met eengezinswoningen die alle, behalve het rechter hoekperceel, nagenoeg dezelfde plattegrond laten zien. In zijn voorschetsen en vroegste ontwerp heeft Warners wel gepuzzeld met de indelingen, maar dit resulteerde toch in een kamer en suite op de begane grond en slaapkamers en badkamer op de eerste verdieping. Nadat de eerste zes percelen zijn bebouwd, ligt de bouw door financiele problemen een jaar stil. Als deze wordt hervat, heeft Warners inmiddels een aangepast ontwerp voor de linker helft gemaakt. Hier weet hij in plaats van de geplande vijf percelen er zes te cre?ren. Bovendien worden de drie linkerwoningen hoger opgebouwd en verdeeld in een boven- en een benedenwoning. Derhalve wint Warners in totaal vier woningen, waarmee het totaal aantal woningen op vijftien uitkomt. Het uiteindelijke plan toont een blok dat uit drie delen bestaat, met een licht terugspringend middendeel. De oorspronkelijke symmetrie is door Warners terzijde geschoven en heeft plaatsgemaakt voor een levendig woningblok met in- en uitspringende muurdelen en diverse elementen die door de opvallende zwart-witte tegelversiering benadrukt worden, zoals de erkers, de muurpartijen tussen de vensters en de toren. De toren sluit het blok aan de linkerzijde af en is bepalend voor het silhouet van de bebouwing. Het een herkenbaar en decoratief baken in de Hacquartstraat en is bovendien zeer functioneel: hij herbergt de schoorstenen. Gedurende de bouw zorgt de toren voor oponthoud, omdat Warners en de Schoonheidscommissie het niet eens kunnen worden over de plaats en proportionering. Al in 1923 brengt Warners de eerste wijzigingen aan. Aan de achterzijde van het perceel Hacquartstraat 16 wordt door Warners een erker gebouwd en wordt er een kelderingang gemaakt. De verbouwing vindt waarschijnlijk plaats in opdracht van de nieuwe eigenaar van dit perceel, dhr. D.J.G. Baron van Heemstra. In 1933 maakt Warners voor een van de woningen een ontwerp voor een plafond. Of dit ontwerp is uitgevoerd is niet bekend. Voor de familie Herr ontwerpt Warners een schuiftafel.

  Literatuur

Illustraties:

Literatuur wordt geladen ...