Naam: Post-, telegraaf- en telefoongebouw en belastingdienst Utrechtsestraatweg Woerden
Type: belastingkantoren; ,kantoorgebouwen; ,postkantoren;
Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst (intern)
Uitgevoerd: ja
Bestaand: ja
Architecten: Bremer, G.C. (Rijksgebouwendienst), 1937, 1938, supervisie-; Beckers (Rijkgebouwendienst), 1939, 1941, toezicht uitvoering-;
Bijdragen: onbekend -uitvoering-, Cremens -uitvoering-, Vos, C.H.M. -beeldhouwwerk-,
Adres: Utrechtsestraatweg, 3445 AR, Woerden;
Archiefgegevens: Museum voor Communicatie/Archief, GB per stad, dossier Woerden;Nationaal Archief
Bijzonderheden:

Het pand was met de uiterst lage raming van ƒ 67.447 (opdracht nr. 326) geen interessant project. De eisen van de opdrachtgever, het hoofdbestuur van de PTT, beïnvloedden sterk het ontwerp. Het gebouw werd pas op 9 maart 1941, tijdens de oorlog dus, opgeleverd. In een krantenartikel uit onbekende bron van 1941 schreef men zeer enthousiast over de forse nieuwbouw met een zwaar dak en strakke lijnen. Het pand, een bouwlaag hoog, kreeg een betonconstructie waarin achttien kolommen van gewapend beton de grote kap van het dak dragen. Het postkantoor is voorzien van een beeldhouwwerk van C.H.M. Vos (1888-1954), dat het wapen van Woerden en een symbolische voorstelling van de posterijen uitbeeldt. Volgens de aangehaalde krant is het gebouw goed aangepast aan het lage land in de omgeving en was het in alle opzichten doelmatig en modern qua inrichting en uitvoering. De architect werd vermeld als 'Breemen'.
Het kantoor in Woerden wordt vermeld in Bremers necrologie en rijksarchitect M. Bolten (eerst werkzaam bij Bremer en later naaste medewerker van rijksbouwmeester G. Friedhoff) beweerde dat het gebouw een ontwerp van Bremer was en dat er voor het eerst in een rijksgebouw glazen bouwstenen werden toegepast. Deze bijzondere stenen zijn als een brede band onder het dak geplaatst. Bremer zou in zijn laatste ontwerp, het Stationspostgebouw in Den Haag, ook glazen bouwstenen gebruiken. Toch is er twijfel over Bremers auteurschap wegens gebrek aan gesigneerde tekeningen en andere documenten.
Het gebouw heeft zijn functie van postkantoor verloren.

  Literatuur

Illustraties:

Literatuur wordt geladen ...