Naam: Post-, telegraaf- en telefoongebouw met ambtswoning Sint Jorisplein 1 Terborg
Type: postkantoren; ,kantoorgebouwen;
Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst (intern)
Uitgevoerd: ja
Bestaand: ja
Architecten: Bremer, G.C. (Rijksgebouwendienst), 1938, 1940, supervisie-; onbekend, 1965, verbouwingen (de directeurswoning werd in twee ged-;
Bijdragen: B.W. Elschot en Zonen (Bredevoort) -uitvoering-, Meertens, A. -beeldhouwwerk (Sint Joris en de draak)-, onbekend -verflaag gevels verwijderd-,
Adres: Sint Jorisplein 1, 7061 CN, Terborg (gemeente Wisch);
Archiefgegevens: Nationaal Archief/Afdeling Kaarten en tekeningen, 4.RGD, inv.nr. 1507, 2216;Muse
Bijzonderheden:

Het postkantoor van Terborg werd in twee van Bremers necrologieën genoemd en de rijksarchitect M. Bolten bevestigde in een interview van 23 oktober 2002 het auteurschap van Bremer. Desondanks schreef Bremer zelf geen artikel over de werkzaamheden zoals in het geval van andere door hem ontworpen gebouwen. Bremer was zeker betrokken bij het kopen van het terrein voor het nieuwe gebouw en op 18 maart 1938 werden twee plannen, waarvan één met directeurswoning, aan de Afdelingsinspecteur te Arnhem ter beoordeling ingezonden. De inspecteur koos voor het plan met een ambtswoning en de Rijksgebouwendienst stelde op 22 oktober 1938 een bouwplan voor op basis van de ingezonden schetsen. Dit plan was op diverse punten voor de Posterijen niet bevredigend en daarom werd door de Rijksgebouwendienst een nieuw bouwplan ontworpen. Nog meer kleine wijzigingen werden later aangebracht. In het geval van de ontwerpen van de gebouwen voor de postkantoren woog de mening van de opdrachtgever, belichaamd door de inspecteur van de posterijen, zwaar.
Het project (opdracht nr. 368) met een raming van ƒ 52.000, later ƒ 69.817, werd op 1 november 1939 goedgekeurd. In verband met de prijsverhoging van het materiaal vanwege de oorlog liepen de uitgaven op tot ƒ 86.000. Het postkantoor werd waarschijnlijk in 1940 in gebruik genomen.
Er zijn enkele stilistische elementen die Bremer als auteur aanwijzen. Het gebouw is in lichtkleurige baksteen - later witgekalkt - opgetrokken en geplaatst op een basement van natuursteen. Zoals bij het postkantoor te Zaandam waren er in een van eerste ontwerpen twee in- en uitgangen in de zijgevels. Later werd de ingang in de rechterzijgevel veranderd in een ingang voor het personeel. De voorgevel wordt benadrukt door middel van steunberen en versierd met een beeldhouwwerk (Sint Joris en de draak) van A. Meertens (1904-1971). Het publieksgedeelte op de begane grond is hier door boogvensters aangegeven. Het gebouw is compact en fors en heeft een monumentale uitstraling. Het pand wordt nu gebruikt als een opslagplaats voor de posterijen en is beschermd als gemeentelijk monument.

  Literatuur

Illustraties:

Literatuur wordt geladen ...