Naam: R.K. Kerk H. Nicolaas Venlo
Type: kerken;
Uitgevoerd: nee
Architecten: Weegels, P.H., 1955, 1956;
Archiefgegevens: Gemeentearchief Venlo/167
Bijzonderheden:

Het ontwerp voor de Nicolaaskerk in Venlo, dat overigens nooit is uitgevoerd, is het laatste kerkproject van Weegels. In het ontwerp voor deze kerk, pastorie en sacristie gaat Weegels door, ge?nspireerd door het 'Nieuwe Bouwen', met het vernieuwen en moderniseren van de kerkenbouw. Hij maakt steeds meer gebruik van betonnen elementen, kolommen en raamtraceringen. In deze periode is Weegels ook bezig met het ontwerpen van het sport- en recreatiecomplex 'De Lichtenberg'. Dit is dan ook duidelijk zichtbaar in het gebruik van dezelfde vormentaal en materiaaltoepassing, zoals het gebruik van beton en breuksteen. Overeenkomsten met de Mariakapel (de voorgevel en daklantaarn) en het Theatergebouw (colonnade voor de gevel) zijn duidelijk herkenbaar. Allerlei elementen, zoals schuine lijnen van steunmuren, hoge lichtramen en patronen van vierkante raampjes, welke ook in andere ontwerpen voorkomen, worden hier samengevoegd in ??n ontwerp.
De plattegrond van de kerk heeft een trapeziumvorm, met aan de oostzijde een eveneens trapeziumvormig sterk verhoogd koor met een hellend dak en een groot kruis op het hoogste punt. Aan de westzijde is een doopkapel ontworpen die los staat van de kerk en met trappen verbonden is aan het kerkgebouw. Weegels had ook een vrijstaande toren ontworpen, opengewerkt in staal en beton, met een bescheiden klokkenspel en een kruis. De entree van de kerk had een betonnen colonnade, met in het midden de toegang tot de kerk en aan weerszijden hiervan de ingangen van de processiegangen. Het ontwerp voor de pastorie en parochie vertonen veel overeenkomsten met het Tranch?e dat Weegels voor het Bisschoppelijk College in Weert ontwierp. De ontwerpen bevatten een breukstenen onderbouw en grote raampartijen met betonnen stijl-en-regelwerk (een betonnen raster dat Weegels in veel van zijn latere werken toepaste), afgewisseld met gesloten vlakken van metselwerk. En dit ontwerp bevat - net als de projectiecabine van het openluchttheater 'De Lichtenberg'- een 'zwevende' trap.
Het plan voor dit ontwerp was eigenlijk al helemaal af toen het, op het laatste moment, door Weegels werd afgeblazen, omdat voor de zoveelste maal er weer allerlei details veranderd moesten worden. Deze eisen van de gemeentelijke welstand en de bisschoppelijke bouwcommissie vormden kennelijk de laatste druppel en Weegels trok zich op 7 december 1956 terug. Dit is zeer betreurenswaardig, want als deze kerk gerealiseerd zou zijn, was het ongetwijfeld het kroonstuk op zijn carri?re als architect geweest.

  Literatuur

Illustraties:

Literatuur wordt geladen ...