Berichten - BONAS - Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw

BONAS
Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw
Ga naar de inhoud

● Bonas website nu op snelle server.

BONAS - Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw
Gepubliceerd door Tjeerd Boersma in website · 22 januari 2017
Zoals regelmatige bezoekers wellicht gemerkt hebben was de BONAS website enige tijd uit de lucht. Dat kwam omdat we naar een nieuwe provider verhuisden. Tot december stond de (oude) bonas site op een server bij Het Nieuwe Instituut. Met de komst  van de nieuwe website stonden we tijdelijk op een server die we met een aantal andere gebruikers deelden. Dit bleek geen ideale oplossing.
De Archiwijzer, de Bonas zoekmachine, trok vanouds al een flink aantal bezoekers. In december werd niet alleen het nieuwe Bonasboek over Onno Greiner gepresenteerd, maar ook onze nieuwe website, gemaakt door Helma Hellinga, een van de Bonas vrijwilligers. Dit alles bracht Bonas extra in de publiciteit, waardoor het aantal bezoekers aan de site en het aantal gebruikers van de Archiwijzer steeg. De drukte op de site leidde tot overbelasting van de server, waardoor de website soms uit de lucht ging.
Met ingang van nu behoren deze problemen tot het verleden. Bonassers die destijds ook bij het NAi hebben rondgelopen zullen zich het oude IT-team van het NAi herinneren, Godard van Randwijck en Roderick Guepin. Godard van Randwijck is de maker van onze zoekmachine Archiwijzer. Hij is inmiddels in Toscane gevestigd, onderhoudt nog steeds de Archiwijzer en voert zijn IT-werkzaamheden van daar uit. Roderick is in Rotterdam een IT-bedrijf gestart, ICTUnited.nl, waar je prima terecht kunt wanneer je een eigen website wil starten. Betaalbaar en goede service, ook per telefoon. Gezamenlijk hebben Godard en Roderick een weekeinde keihard gewerkt om de BONAS website naar ICTUnited.nl te verhuizen.
De BONAS site staat nu op een snelle server met voldoende capaciteit. Probeer maar. Een van onze grootste oeuvrebestanden is dan van P.J.H. Cuypers, ruim 700 werken en ruim 1200 artikelen. Het staat op 'Overzichten', onder 'geïnventariseerde oeuvres'. Tot voor kort was het minutenlang wachten eer dat alles bij elkaar was geveegd. Nu gaat dat vele malen sneller. Een ook uitvallen van de database vanwege te grote belasting zal normaal gesproken tot het verleden behoren. Rest nog een groot aantal correcties in onze data: verkeerd gespelde architectennamen en overlappingen bij de gebouwentypen. Daar wordt aan gewerkt. De lijst met ontsloten tijdschriftjaargangen staat inmiddels op chronologische volgorde en is nu grotendeels per jaargang te doorzoeken. De laatste correcties hierin zo spoedig mogelijk worden uitgevoerd.
Onze website heeft inmiddels zo'n 1100 bezoekers per week. De Archiwijzer is de grootste trekpleister. Ruim 10% van het aantal bezoekers blijft langere tijd op de site, van 5 minuten tot veel langer dan een uur. In de 'backoffice' is te zien hoe sommige IP-adressen soms vele uren op zoek zijn architecten, projecten en literatuurverwijzingen.0
reviews

Terug naar de inhoud