BONAS-boekenreeks - BONAS - Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw

BONAS
Kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

BONAS-boekenreeks

BoekwinkelBONAS gaat verder met nieuwe boekenreeks
Boeken uit oude reeks nog grotendeels verkrijgbaar
De oude boekenreeks
BONAS  heeft jaren geleden het initiatief genomen tot een reeks boeken over belangrijke  Nederlandse (interieur-)architecten, tuin- en landschapsarchitecten en  stedenbouwkundigen. Ieder deel omvat een zo compleet mogelijke en rijk  geïllustreerde oeuvrebeschrijving en een bibliografie, voorafgegaan door  een artikel waarin de architect geïntroduceerd wordt. BONAS heeft inmiddels 58  monografieën uitgegeven. De boeken in deze reeks (m.u.v. de uitverkochte) zijn tot 1 november 2016 verschenen en bijna alle boeken zijn nog via de BONAS webwinkel te bestellen. U betaalt  per bankoverschrijving en ontvangt daarna het boek met een  factuur.  Daarnaast zijn deze boeken verkrijgbaar bij verschillende gespecialiseerde boekhandels in het gehele land.

De nieuwe boekenreeks
Nieuwe boeken in de BONAS-reeks verschijnen bij Uitgeverij Verloren, die een rijke traditie op het  gebied van cultuurhistorie heeft. Tezamen vormen de BONAS-boeken een  uniek overzicht van het werk van Nederlandse ontwerpers. In deze nieuwe reeks zijn inmiddels de volgende boeken verschenen.
Andrea Prins, Onno Greiner (1924-2010) Een zoektocht naar helderheid en geborgenheid, 256 blz., ingenaaid, geïllustreerd (deels kleur), ISBN 978-90-8704-609-5, 29 euro.
Onno Greiner was gefascineerd door de ímmateriële functie’ van architectuur, de emotionele , psychologische werking van ruimte op mensen. Met centrale ruimten, zichtlijnen en strategisch gepositioneerd daglicht wilde hij gebruikers zekerheid bieden. Zijn ei-vormige theaterruimten zijn gericht op communicatie en interactie; overig werk biedt ruimte voor individuele privacy.

Joko Triwinarto Santoso, Cosman Citroen (1881-1935) Architect in ‘booming’ Soerabaja. Met medewerking van Wouter de Zeeuw (oeuvrecatalogus), Juliette Roding (vertaling en bewerking), 107 blz.,ingenaaid, geïllustreerd, ISBN 978-8704-719-1, 15 euro.
Cosman Citroen was een van de vele Nederlandse architecten die begin twintigste eeuw naar Nederlands-Indië trokken. Dankzij zijn brede netwerk verkreeg hij veel opdrachten en bepaalde zo in belangrijke mate het gezicht van Soerabaja. Hij ontwierp het gemeentehuis, kantoorgebouwen, drie bruggen, een spoorweg-viaduct en een aantal woonhuizen.

David Keuning, Tjeerd Dijkstra (1931) Architect, Rijksbouwmeester, hoogleraar. Met medewerking van Anneke Sluijter (oeuvrecatalogus), 303 blz., ingenaaid, geïllustreerd (kleur), ISBN 978 90 8704 5, 29 euro.
Dijkstra heeft een veelzijdig oeuvre en had ook veel  invloed op de architectuurontwikkeling. Hij schreef over architectonische kwaliteit en het beoordelen daarvan, voerde als hoogleraar aan de TU Delft belangrijke onderwijsvernieuwingen door, was als Rijksbouwmeester betrokken bij belangrijke projecten op het gebied van architectuur en stedenbouw. Ook op cultureel gebied speelde Dijkstra een voorname rol; als bestuurder wist hij het weekblad De Groene Amsterdammer door roerige tijden heen te leiden.

Begin januari 2018 verschijnt:
Johanna Karssen-Schüürmann en Marianne van Lidth de Jeude, John Bergmans (1892-1980) Tuinarchitect en plantenkenner, plm. 288 blz., ingenaaid, geïllustreerd (kleur), ISBN 978 90 8704 750 4, 29 euro.
In Noord-Brabant en Limburg ontwierp autodidact John Bergmans tuinen, parken en plantsoenen in de architectoniische en landschappelijke tuinstijlen. In talloze publicaties bood hij tuinliefhebbers en vakgenoten informatie over ‘het verkwikkelijke tuinvak’. Hij kweekte nieuwe plantenvariëteiten en zorgde voor eenheid in de naamgeving van planten.

De boeken zijn te koop of te bestellen bij de boekhandel, maar ook rechtstreeks bij Uitgeverij Verloren. Bij Verloren kunt U ook intekenen op de reeks. U krijgt dan de boeken  na verschijning met korting en portvrij thuisgestuurd.Boeken in voorbereiding

Johannes Mutters jr. (1858-1930) – een Haags architect die in een  verrassend grote variatie aan stijlvormen werkte, rond 1900 de Art  Nouveau in Nederland introduceerde en zich later door architecten als  Berlage en De Bazel tot een meer 'sobere en eerlijke' bouwstijl liet  inspireren. Hij liep voorop in de bouwtechniek: in 1895 bouwde hij het  eerste voorbeeld van betonskeletbouw in Nederland: zijn sportzaal aan de  Theresiastraat in Den Haag.

Wijnand Lemei (Leeuwarden 1892 – Ambawara, Nederlands-Indië, 1945 en Bruno Nobile de Vistarini (Marburg an der Drau/Maribor 1891 – Wenen 1971) werkten beiden in het toenmalige Nederlands-Indië.
Wijnand Lemei vertrok na zijn studie aan de TH Delft (1911-1917) naar Nederlands-Indië, waar hij vrijwel meteen opdracht kreeg om de Centrale Burgerlijke Ziekeninrichting in Semarang te ontwerpen. Na nog enkele grote opdrachten te hebben gerealiseerd, werd hij in 1941 benoemd tot hoogleraar aan de Technische Hogeschool Bandoeng, waar hij lessen in utiliteitsbouw en geschiedenis van de bouwkunst gaf.
Bruno Nobile de Vistarini behaalde het ingenieursdiploma aan de TH Graz. In 1920 vertrok hij naar Nederlands-Indië, waar hij gedurende twintig jaar het Nederlands gouvernement diende, tot hij in mei 1940 werd geïnterneerd. Bekend is vooral zijn Christelijke Muloschool in Suarabaya (1928). Na de oorlog leidde hij de wederopbouw van Knittelfeld in Stiermarken (Oostenrijk).
De reden dat de levens van Lemei en Vistarini elkaar hebben gekruist, is de reden geweest dat zij in één BONAS-boek worden behandeld.

K.E.M.H.A.F. Weber (Keulen 1820 – Roermond 1908) volgde een architectuuropleiding in Aken. Mogelijk omdat de concurrentie in dit deel van Duitsland onder architecten groot was, vestigde hij zich over de grens in Nederland. Hier kreeg hij spoedig vanuit kerkelijke overheden vele opdrachten voor kerken, kloosters en kapellen. Al in 1852 bouwde hij in Amstelrade de eerste volwaardige neogotische kerk op Nederlandse bodem. Ook verbouwde hij bestaande kerken, zoals die van de H. Johannes Onthoofding te Loon op Zand: een sterk vervallen, nog uit de veertiende eeuw daterend complex. Opmerkelijk is een groep koepelkerken van zijn hand, waarvan de Heilige Naam Jezuskerk in Lierop de kleinste maar misschien ook wel de fijnste is. In de BONAS-reeks wordt voor het eerst uitgebreid aandacht besteed aan het oeuvre van Karl Weber dat -  geheel onterecht - altijd in de schaduw is gebleven van dat van Pierre Cuypers.

G.A. van Arkel (Loenen aan de Vecht 1858 – Amsterdam 1918) begon zijn carrière in 1876 op het bureau van G.B. Salm, maar al op 23-jarige leeftijd begon hij met een compagnon een eigen architectenfirma. Van Arkel is de architect van een groot aantal beeldbepalende panden in Amsterdam: woon-en winkelpanden en kantoor-, bank, bedrijfs- fabrieksgebouwen. Buiten de hoofdstad realiseerde hij enkele landhuizen.
Van Arkel werkte aanvankelijk in een drukke, rijk gedecoreerde eclectische stijl, maar omstreeks 1894 ging hij over op de typisch Nederlandse variant van de Jugendstil, die Nieuwe Kunst wordt genoemd. Een van zijn bekendste werken is de Diamantbeurs aan het Weesperplein uit 1910.


Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu